Поради від сомельє "Як обрати вино та як його подавати"

Free Time
Налаштування
  • Дуже маленький Маленький Стандартний Збільшений Великий
  • Стандартний Helvetica Segoe Georgia Times

Питання як правильно обрати вино у ресторані – стає на момент відвідування чи не найголовнішим. Саме вино стає важливим акомпанементом до страви, дозволяє повною мірою насолодитися його ароматом, розкрити всі смакові якості їжі.

Особливої ​​поваги тут заслуговують ресторани з об'ємною винною картою, які не тільки дозволяють знову спробувати улюблені напої, а й оцінити нові, вдало підібрані професійними сомельє.

Важлива не тільки статична колекція вин в ресторані, але й постійне оновлення колекції напоїв. У цьому допомагають пряме спілкування з власниками винних будинків, відвідування світових спеціалізованих виставок, а також винний туризм в глобальному сенсі – подорожі до знаменитихтерруарівта маленьких маловідомих сімейних виноробень.

Поєднання ексклюзиву, модних новинок, раритетного вінтажа і приємною класики стає успішною запорукою гарного настрою гостя в ресторані.

Шеф-сомельє сімейного ресторану Veranda on the river Олексій Олексієнко розповість про те, як не помилитися у виборі вина та отримати максимальне задоволення.

67466583 2315960372066448 7153580786711527424 n

Увага до знань та бажань

Дуже часто гість приходить до ресторану, знаючи його кухню. Тому орієнтується переважно на обрані страви. Це і впливає на його вибір вина. Як показує статистика, більшість гостей воліє одразу поспілкуватися з сомельє. Винна карта, навіть невелика за мірками сомельє, для звичайного гостя є все одно великим документом, в якому легко загубитися. Професіонал відразу підкаже гостю той чи інший напій, що найбільш підходить до обраної страви, нагоди, атмосфери.

Хоча є гості, які чітко знають, що хочуть сьогодні спробувати. Тут роль грає їх власний досвід і бажання. Вони багато подорожують, п'ють вино і точно мають свої улюблені напої. Такі гості не потребують рекомендацій, а залишають вибір за своїми уподобаннями.

 Більше ніяких помилок

21-е століття диктує свої правила. Ми відходимо від класичних канонів вживання вина. Якщо обрали м'ясо – то обов'язково тільки червоне, якщо замовили рибу – то до неї тільки біле вино.

У першу чергу, вино повинно приносити радість і задоволення. Не так важливо, з чим ви будете його поєднувати. Головне – фінальний ефект. Тому в цьому випадку варто спиратися тільки на свої смаки та побажання.

67484692 1110009832515626 6747015329886502912 n

Світ вина, як і світ людей – неосяжний. Якісна винна карта в ресторані повинна містити вина з різних частин світу, постійно оновлюватися. За цим повинна стежити команда професійних сомельє. Приємно дивувати гостя – їхнє завдання.

Легкі, складні, середньої насиченості, більш насичені – зараз можна підібрати будь-яке вино під будь-яку страву.

Основні правила

  1. Аперитив. Почніть з аперитиву. Саме він відповідає за появу апетиту, поліпшення настрою. Як аперитив ідеально підійде будь-який ігристе, шампанське, кава, просекко. Це не важкі, що не насичені вина, вам точно сподобається їх смак. Для старту – саме те.
  2. Червоне / біле. Свою трапезу ви можете продовжити як червоним, так і білим вином. Іноді варто вибрати навіть рожеве. Вони також діляться на більш важкі та легкі.
  3. Орієнтація на вибір страви. Шанувальникам класики присвячується: любите рибу – поєднуйте її з білим вином, обрали м'ясо – підберіть червоне. Це завжди безпрограшні комбінації.
  4. Вибір з улюблених регіонів. Швидше за все, у вас точно є улюблене вино з якогось регіону. Замисліться про те, яке вам хотілося б випити сьогодні. Дуже часто можна експериментувати. Наприклад, якщо ви шанувальник Франції, Бордо, ви можете вибрати подібне вино з Італії, США. Ці напої будуть схожі за стилем, але у вас з'являється можливість їх порівняти і відкрити для себе нових фаворитів. Ви не тільки отримаєте задоволення, але і станете більш розбиратися в стилістиці улюбленої класики і наймодніших новинок, вивчите на смак відмінності французького та каліфорнійського вина, подібних занотамита відтінками.
  5. Правильна подача. Одне з найголовніших і невід'ємних правил. Від правильної подачі все залежить. Але правильна подача починається з правильного зберігання вин. По-перше, у винній кімнаті повинна підтримуватися оптимальна температура. По-друге, важливо стежити і за температурою подачі самого вина.67239477 2614458255265653 860591139789471744 n
  6. Правильно підібраний келих. До кожного вина – свій келих. Це зберігає канони подачі напою гостям і служить ознакою хорошого тону.

Про класику поєднань

Обираючи вино, зверніть увагу на меню та власні побажання.

Наприклад, до страв з фуа-гра класичним вином стане сотерн – французьке біле десертне вино з регіону Грав (Бордо). Воно ніжно підкреслить смак печінки і стане приємним доповненням до страви. До тартару з тунця, наприклад, підійдуть як білі, так і легкі червоні вина. Зупиніть свій вибір на хорошому бургундському вині, тому ж Піно Нуар. До страв з рибою ідеальним доповненням стане сицилійське Шардоне.

67479797 580866065651980 9073950287835693056 n

До камчатського краба – вина бургундського стилю, де присутнє трохи кремових і хлібних нот.

До делікатесів, наприклад, японської яловичині Вагю – безперечно, насичене вино. Це вина Супер Тоскани.

До десертів – десертні вина, як білі, так і червоні. Зупиніть свій вибір на напоях з Ельзасу або сотерні.